Reis doorheen de mysterieuze wereld van Celestia

06 juli 2017

Vandaag is Celestia aan de beurt! Celestia is orgineel blufspel met zeer mooie grafisch materiaal! In de doos vinden we het volgende terug : 9 steden in ovalen tegels met bijhorende schatkaarten (puntenkaarten) die je verdekt ernaast legt. Actiekaarten en Powerkaarten (beiden zelfde achtergrond) waarbij elke passagier of kapitein er acht krijgt om te beginnen. Vier dobbelstenen met de tegenslagen of gevaren erop die je op je pad kunnen kruisen. Zes pionen met bijhorende personages.
Doel van het spel is als eerste 50 punten te verzamelen. 
 

Hoe werkt het spel?

Dit kun je doen door uit te stappen voor het schip crasht door wilde vogelaanvallen, door piraten, mist of bliksem overvallen wordt. Als je uitstapt op die stad, mag je de bovenste schatkaart van deze stad nemen. Bij de eerste steden 1+, 2+, 4+, 6+, 9+ en 12+
kun je geluk hebben en dus een hoger puntenaantal trekken dan de stad aangeeft.
Crasht het schip met jou aan boord? Dan kan jij geen stadskaart trekken. Het is dus belangrijk dat je eerder uitstapt dan het schip crasht!
Elke beurt gaat als volgt: kapitein verzet het schip vooruit, smijt met aantal dobbelstenen vermeld op de stad (hoe verder je komt hoe meer gevaren dus) en laat elke passagier beslissen om uit te stappen of niet. Hierna worden de Powerkaarten gespeeld (door de passagiers en/of de kapitein) en daarna kan de kapitein de gevaren trotseren en afweren door middel van actiekaarten te spelen. Lukt dit, mag hij door naar de volgende stad. Lukt dat niet, begint de reis opnieuw op stad 1+ en wordt er een nieuwe kapitein aangesteld.
 

Onze mening

De powerkaarten geven het spel de extra twist die het nodig heeft. Zo zijn er Exit-kaarten waarbij je gelijk welke andere passagier uit het schp kan kieperen. De Jetpack-kaarten waarbij je als het schip crasht, je toch veilig in de stad kan landen zodat je toch een schatkaart kunt trekken. Herdobbelen in het voordeel (passagiers) en nadeel (reeds uitgestapten) van de kapitein behoort ook tot de mogelijkheid.
Ook de turbo kaarten en Treasure kaarten, waarmee je gevaren en obstakels zomaar overwint, geven een leuk extra aan het spel.

Pluspunten: Je kunt het met 6 spelen, is makkelijk uit te leggen en door de extra Powercards wordt het spel nooit saai!
Nadeel: In de laagste steden is er een grote geluksfactor doordat er hogere kaarten tussenzitten dan het getal van de stad aangeeft. Dit kan makkelijk opgelost worden door deze kaarten eruit te halen, wat het spel meer tactisch maakt en minder speling van het lot!