Wat een droomhuis!

04 augustus 2017

In verlof zijn heeft zo zijn voordelen: nieuwe spelletjes uittesten! Gisteren heb ik samen met mijn zoontje van zes het spel droomhuis van Chronicle Games getest. Het spel heeft een aanbeveling vanaf 7 jaar en had ons Aren niet zoveel ervaring met spelletjes, verstond ik deze aanbeveling volledig. De regels zijn complex voor kinderen maar net daarom is het zo'n goed familiespel : ook wij – volwassenen – hebben er nog iets aan om dit spel te spelen! 

Unboxing en speldoel

De doos: de artwork is heel mooi, je hebt vier mooie huizen met elk 10 kamers en 2 kelderverdiepingen. 60 kamerkaarten (slaapkamer, keuken, speelkamer, wijnkelder, garage, …) en 48 verbouwingskaarten (inrichting  daken, gereedschaps en/of klussers) voor op het speelbord. Een startspelershuis, een scoreblok, 10 inrichtingstegels en 4 handige overzichtskaarten voor de extra punten.

Het doel van het spel is om je eigen droomhuis te ontwerpen en realiseren met de kaarten die op het speelbord gelegd worden. Dit doe je in 12 ronden. 

Spelen maar!

Het spel begint met de startspeler die een kaartenkolom (1 kamerkaart en 1 verbouwingskaart of inrichtingskaart) kiest. Je plaatst de kamer op je huis volgens bepaalde voorwaarden. Je mag niet bouwen boven de lege kamer, met andere woorden, is je kelder nog niet bebouwd, mag je daarboven nog niet bouwen. Je mag geen eenzelfde kamer bouwen naast een kamer waarin reeds een inrichting staat, bijvoorbeeld: als je reeds 1 slaapkamer geplaatst met daarin een hemelbed, dan kan je die kamer niet meer uitbreiden naar een grotere of dubbele kamer. Grotere kamers maken (= twee of drie dezelfde kamerkaarten naast elkaar) zorgt ook voor exponentiele puntengroei!

De verbouwingskaarten bestaat uit vier types:

  • Dakkaarten: hiermee dien je minimum 4 dakkaarten voor je droomhuis te verzamelen. In dezelfde kleur brengt dat meer punten op. Ook een raam levert meer punten op.
  • Inrichtingskaarten: Hiermee kun je een volledige afgewerkte kamer (1, 2 of 3 kaarten van hetzelfde kamertype naast elkaar) een interieuritem geven: een hemelbed, een piano, een jacuzzi of whirlpool… Deze items leveren extra punten op maar zoals reeds vermeld, is de kamer op dat moment afgewerkt. Wat betekent dat je deze niet meer groter mag maken en je dus de kans laat liggen om je punten exponentieel te verhogen. Twee woonkamerkaarten naast elkaar brengt 4 punten op, maar drie woonkamerkaarten brengt 9 punten op!
  • Gereedschapskaarten. Persoonlijk ben ik grote fan van deze kaarten, ze zorgen ervoor dat het spel een extra wending krijgt. Je hebt verschillende kaarten: een kaart waarmee je twee kamers op het spelbord kan wisselen (zodat ze gecombineerd worden met andere verbouwingskaarten), een kaart waarmee je voor de startspeler een kamer kunt claimen en een kaart waarmee je een kaart op het speelbord kan wisselen met 1 uit je droomhuis! Al deze verschillende mogelijkheden zorgen ervoor dat het spel spannend blijft tot op het einde!
  • Klusserkaarten: met de klusserkaarten kun je extra punten of switchen verdienen op het einde van het spel, vlak voor de puntentelling!  Zo kun je met de klusjesman twee kaarten in je droomhuis wisselen, en met de dakdekker en de leverancier kaarten de aflegstapel nog eens doorlopen om een goeie kaart uit te pikken!

Daarnaast zijn nog extra punten te verdienen voor kleine luxe (badkamer, keuken en slaapkamer aanwezig), voor een badkamer op elk verdiep en voor exclusieve kamers zoals een sauna (indien naast de badkamer) en een voorraadkast (indien naast de keuken). 

Wat vinden wij?

Op zich zit het spel eenvoudig in elkaar, er is alleen veel waarmee je rekening moet houden, wil je het spel winnen! Je kunt op 20 verschillende manieren proberen punten te verdienen en dat maakt het spel zo gevarieerd en spannend. De minimum leeftijd van 7 jaar vinden wij perfect, daar je toch wel met veel rekening dient te houden, wil je het spel winnen !

Wij hebben het spel met 2 personen gespeeld (1 volwassene en 1 kind) en vonden het beiden heel leuk, hoewel ik zeker ben dat het spel spelen met 4 nog spannender is!

Het spel leent zich tot twee spelmanieren: continu punten tellen en veel vergelijken met wat anderen doen, maar ook zoals wij deden: goeie intuïtieve zetten doen en achteraf wel zien hoe de punten dan vallen.

100% een aanrader voor wie zijn kinderen wil tillen naar het hogere spelniveau!

Eventjes ter info: eigenlijk dien je niet te kunnen lezen om dit spel te spelen, getallen herkennen is wel nodig en wat kleine rekenlogica begrijpen is ook een must (vb; 5 is meer dan 3).