Back to Tetris: NMBR9

04 augustus 2017

Helemaal gek kom ik van Tetris. Blokjes, die veel te snel komen, waarmee je als een eendagsvlieg met zelfmoordneigingen een volle lijn dient te maken om maar niet met je blokken tegen het dak te botsen.
Zo werkt NMBR9 van 999 Games gelukkig niet! Al heb je wel een Tetris-stressgevoel op het moment dat je de doos opent. 0, 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 START! 

Unboxing en speldoel

80 cijfertegels met elk een andere kleur inclusief een cijfer erop aanwezig en 20 cijferkaarten met diezelfde vormen (en cijfers) erop. Meer heb je niet nodig voor dit spel!

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen door de Tetris-cijfers aan elkaar te plakken of op elkaar te leggen volgens bepaalde regeltjes. Voor de hogere niveau's krijg je uiteraard meer punten dan voor de 'begane grond'. 

Spelen maar!

Het spel duurt 20 ronden. Elke keer aan het begin van de ronde wordt een cijferkaart omgedraaid met daarop een cijfers (in de juiste kleur). De spelers moeten elk deze cijfer uit de doos halen en bestuderen hun stapel voor zich om te kijken hoe deze tegel het best bij, of op, de stapel past. In de eerste ronde wordt uiteraard de cijfertegel gewoon neergelegd. Hoe verder je raakt hoe moeilijker het wordt!

Er zijn enkele algemene bouwregels: 

  • De tegel moet altijd met de cijferkant naar boven aangelegd worden
  • De tegel moet altijd met minimum 1 rand raken aan de stapel (of er bovenop liggen). Dit is ook zo op het verdiep: een nieuwe tegel op een verdiep moet altijd met ten minste 1 zijde aan een al liggende tegel grenzen.
  • Wil je een cijfertegel op een verdiep (1, 2, 3de...) leggen, kan dit enkel als het verdiep eronder volledig volgebouwd is onder die tegel. Je mag geen tegels zo leggen dat ze gaten bedekken of over de rand zweven.
  • Gelegde tegels mag je niet meer verleggen. Je mag altijd kiezen op welk verdiep je bouwt: ook al was je de vorige ronde vb op verdiep 3 bezig, dan mag je nog steeds op 1, 2 of begane grond bouwen. 

Als iedereen zijn tegel gelegd heeft, mag er een nieuwe kaart getrokken worden. Dit gaat zo door tot alle kaarten (20stuks) op zijn. De laatste die bezig is zijn tegel te leggen heeft maximum nog een minuut de tijd. 

Puntentelling: 

De punten worden vermenigvuldigd met het verdiep! Dit betekent dat de tegels op de begane grond vermenigvuldigd worden met 0 en bijgevolg NIKS waard zijn! Het komt er dus op neer om snel een goeie basis te leggen om daarna zo snel mogelijk op het eerste, tweede en derde verdiep te bouwen!

Wat vinden wij?

Het spel is eenvoudig maar niet te simpel! Volgens de makers van het spel ben je echt goed bezig als je meer dan 100 punten verzamelt en dat leek ons niet zo makkelijk! 

De leukste twist aan het spel vind ik persoonlijk dat de begane grond niet meetelt voor punten! Het spel is een aanrader voor Tetrisliefhebbers maar zelf was het niet zo mijn ding. 

Wij hebben het spel drie keer gespeeld. Twee keer alleen en één keer met twee volwassenen. Mijn man, Kristof, is een enorme Tetris-fanaat en vond het spel subliem. Zelf krijg ik eerder stress van de blokken en de tijdsdruk dan dat het ontspannend is ! :-)