Diep in de zee: Oceanos van Ielo

21 september 2017

Je voelt je een volleerde duiker, bij het ontdekken van het spel Oceanos van Ielo. In een reuze duikboot, die je trouwens tijdens het spel kunt upgraden, verken je de diepste diepten van de Oceaan. Zet je duikers strategisch in, vermijd de gevaarlijke Octopussen en vang vissen of schatten. Houd je adem alvast in! 

Unboxing en speldoel

 

Inhoud: 15x5 duikboten, 135 expeditie kaarten, 9 octopus tokens, 3x5 brandstoftokens, 3x5  duiker-tokens, 1 ondoorzichtig zakje, 30 schattokens, 5 spelershulp-kaartjes en 1 scoreblok. 

Het doel van het spel is om verschillende speciale diersoorten te verzamelen, schatten op de duiken met je duikers, een zo groot mogelijk koraal aan te leggen en daarbij zo weinig mogelijk de gevaarlijke octopus tegen te komen. Al deze acties zorgen voor plus of minpunten. Degene met de meeste punten is de winnaar.

Leuk om te weten: je hebt vijf duikboten, dus kun je het spel met 5 spelen!

 

Spelen maar!

Het spel wordt opgedeeld in 3 ronden (elk met een andere zeediepte): vlak onder het wateroppervlak, een beetje dieper onder het wateroppervlak en de diepste diepten van de oceaan. Ook de kaarten zijn zo opgedeeld en dienen zo onder elkaar gespeeld te worden. Is je ronde klaar, begin je aan de rij eronder (zie foto's).
Elke ronde bestaat uit 5 beurten. Een beurt bestaat uit 5 acties:

  • De Expeditie Kapitein deelt de Exploratiekaarten uit aan alle spelers behalve hemzelf. Elke speler krijgt 1 kaart en 1 kaart extra per Periscoop aanwezig op zijn duikboot. vb: De groene speler heeft 1 Periscoop dus krijgt hij/zij 2 kaarten
  • Elke speler kiest voor zichzelf 1 Exploratiekaart en legt deze gedekt voor zich neer. Alle overige kaarten worden aan de kapitein gegeven, en hij kiest in actie 4 uit deze kaarten zijn kaart. 
  • Alle spelers draaien tegelijk hun exploratiekaart om en plaatsen ze vlak voor hen om hun oceaan te maken. Let op: de volgorde mag daarin nooit veranderen, de volgende kaart moet altijd rechts van de vorige gelegd worden. Je bouwt ook altijd op de juiste zeediepte (tijdens de juiste ronde). 
  • De expeditie kapitein kiest nu zijn kaart en legt de andere kaarten op de aflegstapel. Moest je als kapitein minder kaarten verkrijgen dan gekregen van de andere spelers, dan mag je je hand vervolledigen tot je 1 kaart en 1 kaart extra per Periscoop aanwezig op je duikboot hebt. 
  • De speler links van de huidige kapitein wordt de volgende kapitein voor de volgende beurt. 

Uiteraard zijn er ook andere opbouw-elementen in het spel: met de brandstoftokens kun je meer dan 1 kaart plaatsen (1 extra per brandstoftoken) en met je scuba-duiker kun je een schat opduiken. Of kunt ook je duikboot upgraden: hiervoor moet je wel een exploratiekaart met een groene en/of gele kristal gespeeld hebben in je huidige rij (ronde).

Op het einde van een ronde (einde van deze diepte en de 5 beurten) kun je de volgende zaken doen: 

  • Je Spelershulpkaart spelen om toch nog je duikboot up te graden
  • De punten die je verzamelt hebt tellen, door de verschillende beesten op te tellen en octopussen eraf te trekken. 
  • Al je brandstoftokens recupereren en terug op de duikboot leggen. 

Op het einde van het spel tellen ook nog punten voor elke kaart die je koraalrif groot is. En kun je scuba duikers de schatten laten ophalen. Let op: 1 duiker, kan meerdere schatten ophalen op verschillende zeedieptes. 

Wat vinden wij?

De handleiding is in het engels, wat het al een drempel maakt voor vele spelers. Helaas vond ik deze ook niet zo duidelijk uitgelegd. Ik heb zelf moeten zoeken om door te hebben dat er 3 zeedieptes (rondes) zijn, met elk 5 x 5 acties. 

Het spel zit wel goed ineen. Iedereen heeft zijn eigen Oceaan. Persoonlijk vind ik dat een pluspunt bij groot niveauverschil van spelers, wat het spel dus wel toegankelijker maakt om te spelen met kinderen (vanaf 8 jaar). 
Er zitten veel elementen in die meerwaarde aan het spel geven zoals het koraalrif en de duiker. Het koraalrif is iets waar je toch rekening moet mee houden doorheen de verschillende rondes: hoe groter je rif, hoe meer punten, let je er bijvoorbeeld bij 1 zeediepte niet op, kan je rif onderbroken zijn, wat minder punten oplevert. De duiker kan meerdere schatten tegelijk opduiken, dus je zorgt er best voor dat je schatten in dezelfde kolom liggen in je oceaan, zodat 1 duiker dienst kan doen om meerdere schatten op te duiken.  

Een leuk concept vind ik dat je naarmate de zee dieper wordt en het spel vordert, je keuze krijgt uit meer kaarten (door je periscoop up te graden). 

Kortom: best wel een aanrader, niet te moeilijk maar wel verrassend. En met bovenstaande Nederlandstalige samenvatting komt het zeker goed!