Op schattenjacht met Karuba!

05 oktober 2017

Welke jongere gaat er niet graag op schattenjacht moeten ze bij HABA gedacht hebben. En helemaal terecht: als kind al maakten wij verdoken schatkaarten voor elkaar om de weg te wijzen naar een hoop snickers of een stukje cake. 

Je weg vinden naar de tempel is dan ook het doel bij KARUBA, een leerrijk spel waar je door middel van tegels zo snel mogelijk je archeologen bij de tempels moet laten komen.

Unboxing en speldoel

Inhoud: 4 eilanden, 64 kristallen, 12 goudklompen, 4x4 schatten, 4x4 avonturiers, 4x4 tempels, 144 wegkaarten, 1 handleiding.

Elke speler heeft een eiland voor zich liggen en van elke kleur één tempel en één avonturier. Er bestaan vier kleuren tempels en vier kleuren avonturiers: geel, blauw, bruin en paars. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk je weg te vinden met de juiste avonturier naar de juiste tempel. Wie in die kleur de snelste is, krijg de grootste schat. Onderweg moet je proberen zoveel mogelijk goudklompen en kristallen mee te gritsen. Wie het meeste punten verzameld: goudklompen plus kristallen plus schatten, is gewonnen!

Spelen maar!

Voor het beginnen van het spel, kies je een expeditieleider. De expeditieleider is bij het eerste spel best de meest ervaren speler. Die legt al zijn wegkaartjes verdekt voor zich in stapels. De andere spelers mogen al hun wegkaartjes rond hun eiland leggen. 

De expeditieleider trekt één van de kaartjes uit de verdekte stapels voor zich en zegt het nummer voor. Iedereen zoekt nu hetzelfde nummer in zijn eigen wegkaartjes. Daarna doe je tegelijk een actie. Je kunt kiezen uit de volgende twee acties: 

  • Een route maken: Je legt het wegkaartje op je eiland op een willekeurige plek. Je dient er enkel op te letten dat het cijfertje op het kaartje in de bovenste linker hoek staat. Maw, je mag het kaartje maar in 1 richting leggen. Of de wegen aansluiten en/of alles klopt qua routes, speelt geen rol in Karuba. Indien er een kristal of goudklomp op je wegkaartje staat, leg je die er direct op wanneer je hem op je eiland legt. 
  • Je verzet je avonturiers. Je kunt er ook voor kiezen om je wegkaartje aan de kant te leggen (niet te gebruiken) op de aflegstapel. Je bent hiermee het wegkaartje als route kwijt maar mag wel 1 van je avonturiers een aantal stappen verzetten. Het aantal stappen is gelijk aan het aantal verbindingspunten op het kaartje. Heb je een kaartje met 2 uitgangen, mag je 2 stappen zetten, 3 uitgangen 3 stappen en 4 uitgangen op het kaartje, 4 stappen. Je kan ervoor kiezen, om - als je 4 stappen MAG zeggen - maar 3 stappen te doen. Dit kan handig zijn om bijvoorbeeld een kristallen of goudklomp op te rapen, waarbij je moet stilstaan om deze te verwerven. Aangezien opgeraapte kristallen en goudklompen best wel veel punten zijn aan het einde van het spel, kan dit soms een goed idee zijn.
    Om deze actie te kunnen doen moet uiteraard al enkele wegen gelegd hebben.

Daarna kiest de expeditieleider een nieuwe wegkaart en doe je zo verder tot 1 iemand alle avonturiers bij hun tempels heeft gebracht of tot alle kaarten op zijn.

De eerste die zijn avonturier naar de juiste tempel brengt (blauw naar blauw vb), krijgt de schat met de hoogste punten, de tweede de volgende... Tot er geen schatten meer over zijn. Je hebt in het spel per kleur vier schatten zitten: 5, 4, 3 en 2 punten. Afhankelijk van het aantal spelers, verdwijnen er schatten om het puntenverschil groter te maken. 
Het is dus best wel aangeraden om in te zetten op een andere avonturier dan je tegenstander als hij al de 5 punten had binnengehaald.

Wat vinden wij?

Wie HABA zegt, denkt aan mooi houten speelgoed en educatief verantwoorde kinderspelletjes voor de categorie min zes jaar. Maar het verbaasde ons wel wat ze deden met hun nieuwere reeks 'volwassenspelen'. (Ook avonturenland en Meduris zijn toppers in hun volwassenenreeks!)

Het concept 'schattenjacht' spreekt enorm tot de verbeelding van de kinderen, maar toch zit het spel heel leuk in elkaar, ook voor volwassenen! Er komt al bij al nog redelijk wat strategie aan te pas. Wie het spel met volwassenen onder elkaar speelt, moet al snel enkele zetten vooruit binnen denken en zijn tegenstanders goed in het oog houden om te kunnen winnen. 
Iedereen speelt het spel op zijn eigen spelbord (eiland), waardoor het spel kan gespeeld worden met verschillende niveau's samen en niemand elkaar kan 'blokkeren'. Waardoor het leuk blijft voor de minder ervaren speler, ook al verliest hij/zij.

De instapdrempel van het spel is niet zo hoog, de regels zijn makkelijk en de handleiding heel duidelijk. 

Met eindejaar komt 'Karuba Het kaartspel' ook nog uit en voor mensen waarvoor bovenstaand spel nog te simpel lijkt, is 'Karuba Het kaartspel' een must-have! Het komt eigenlijk op hetzelfde neer, met uitzondering van het feit dat je zonder bord speelt. Je weet bij het begin van het spel dus niet waar en wanneer je je avonturiers zult neerleggen (je weet dit pas als je die kaart trekt) en je weet ook nog niet in welke richting je je jungle zal opbouwen. En als kers op de taart, kun je ook nog kaarten kwijtspelen tijdens het spel! Meer van dit, zodra het bij ons in de winkel ligt! Beloofd! 
Voor de allerkleinsten is in de karuba-reeks juist "Karuba Junior" uitgekomen. Speciaal voor kinderen vanaf 4 jaar! Daar is het de bedoeling om cooperatief de schatten te pakken te krijgen voordat de piraten aan wal komen.

Ik zou zeggen, "vertrek op schattenjacht"!