Spionnenwerk met Codenames

28 september 2017

White Goblin Games heeft 2 jaar geleden een ABSOLUUT TOP Partygame op de markt gebracht! Misschien heb je het al wel eens zien passeren, misschien val je nu volledig uit de lucht? 
Maar het spel is een must-have voor alle mensen die graag een luchtig spel spelen met vrienden, op oudejaar, verjaardagen ... 

Unboxing en speldoel

in de doos: een immens aantal codenamen (kaartjes met een woord op), een hele reeks sleutelkaarten met een staandertje, 8 blauwe geheim agenten, 8 rode geheim agenten, 1 dubbelagent (die bij rood of blauw kan gerekend worden), 7 onschuldigen en 1 huurmoordenaar.

Het doel van het spel is om alle woorden van jouw team (rood of blauw) te zoeken. Zijn alle woorden afgedekt? Dan is dat team de winnaar. Speel gerust zoveel spelletjes als je wil en hou de score bij! 

Spelen maar!

Als startopstelling haal je 25 codenamen uit de doos en leg je die in een raster van 5 op 5 (zie foto 1). Er zijn 2 teams: rood en blauw. Elk team bestaat uit een hoofd van de geheime dienst en veldagenten of -spionen. Je kunt zelf beslissen uit hoeveel personen het hoofd van de dienst en uit hoeveel personen de veldagenten bestaan. De hoofden van team rood en blauw zitten aan de ene kant van de tafel, de veldagenten van beide teams aan de andere kant van de tafel. Je merkt dat alle woorden dubbel geprint staan, dat is omdat men dan makkelijker de woorden kan lezen van elke kant van de tafel.

Je neemt 1 sleutelkaart en steekt deze met willekeurige kant naar beneden in de houder (foto 2). Aan de buitenkant van de sleutelkaart kun je zien wie moet beginnen en wie dus MEER woorden moet zoeken (9 ipv 8) en bijgevolg de dubbelagent nodig heeft. 
De woorden in het rood, dient het rode veldteam te vinden en het hoofd van het rode team uit te leggen door middel van een aanwijzing. De woorden in het blauw dient het blauwe veldteam te vinden en het hoofd van het blauwe team uit te leggen (zie foto 3). De moordenaar (zwart) mag zeker niet aangeduid of gezegd worden, want dan wint het andere team direct!!

Hoe geef je een aanwijziging? Dat is nu het leuke gedeelte. Het is de bedoeling dat je een aanwijzing van één woord bedenkt die te maken heeft met 1 of meerdere codenamen. Je zegt deze hardop en vervolgens geef je aan voor hoeveel codenamen deze aanwijzing bedoeld is. Bijvoorbeeld in bijhorende foto's kan het hoofd van het blauwe team "Goud, 3" luidop zeggen. Dit heeft verband met 'Schat', 'Prijs' en 'Casino'. Of "Mozart, 2", wat dan weer verwijst naar Mozart zijn bekende 'theater'stuk de tover'fluit'. Het blauwe team moet na elk van deze aanwijzingen de woorden proberen te raden. Men moet 1x raden, men mag maximum 1x meer raden dan het getal in de aanwijziging. Bij Goud, is dit dus maximum 4x raden. Telkens wordt het 'gegokte' woord bedekt door een grijze, blauwe, rode of zwarte kaart. Raadt het blauwe team een rode kaart of een grijze kaart, moeten ze direct stoppen en is het de beurt aan het rode team. Zolang het blauwe team de juiste woorden aanduiden, mogen ze blijven raden tot ze aan 4 woorden zijn (in het geval van de aanwijzing 'Goud', 3 bij 'Mozart').  Raadt het blauwe team de zwarte kaart (de moordenaar), is het spel ten einde en is het rode team gewonnen. Na 1 woord te gokken, mag je altijd beslissen om te stoppen met raden.

Als het de beurt is aan rode team kan hun hoofd op hun beurt een aanwijziging geven, bijvoorbeeld "Voldemort, 3" wat kan wijzen op 'masker' (van de dooddoeners) of 'ring' (gruzelement) of tover'spreuk'. Dit gaat zo door tot het eerste team al zijn woorden gevonden heeft. Voor het beginnende team is dit dus 9 woorden en voor het andere team zijn dat er 8.

 

Wat vinden wij?

Codenamen is DE MAX! Het spel is uitermate gevarieerd door de gigantische hoeveelheid aan verschillende woorden. 

Zoals al vermeld, kun je zelf beslissen uit hoeveel personen het hoofd van de dienst en uit hoeveel personen de veldagenten bestaan. Het leukste is echter dat het hoofd van de dienst maximum uit 1 of 2 personen bestaat en de veldagenten maximum uit 3 personen. Bij meer personen bij de veldagenten wordt de verwarring enkel maar groter. Meer personen als hoofd is gewoon saai.

Niet enkel is het verbanden zoeken tussen woorden helemaal persoonsafhankelijk, zoals het weten van bepaalde info rond thema film, oorlog...  Maar hiernaast hebben we ook nog de conflicterende gedachtenwijze bij homoniemen zoals het woord 'bank'. Dit kan een bank in het park zijn of een bank waar je geld op staat. De ene persoon denkt aan de eerste betekenis en gebruikt deze om het woord uit te leggen, de veldagent denkt aan de tweede betekenis.

Hoeveel keer je het ook speelt, het verveelde onze verschillende groepen niet. Een beetje taalgevoel en finesse is wel nodig waardoor de 10+ toch wel terecht is. De prijs is ook al een topper, dus deze kan zeker en vast niet ontbreken in de kast van menig taalvirtuoos.

Interessant: Het spel heeft een speciale spelvariant voor 2 en 3 spelers maar mijns inziens een flauw afkooksel van het bedoelde spel. Dit najaar, tegen de feestdagen, komt echter Codenamen DUEL uit, speciaal voor 2 personen. Wij kijken er alvast enorm naar uit en houden je op de hoogte!