Brul als een Beer - Berenpark van 999 games

02 november 2017

999 Games bracht twee weken terug Berenpark uit. Je maakt als parkeigenaar (wie wil er nu geen berenpark? ^^) je eigen berenpark: je past perfect je dierengebieden, -verblijven en groene speel/eet en - rivier gebieden in je terrein. 

Op het eerste zicht een simpel spel, maar pas op voor de berenvallen ;-) !

Unboxing en speldoel

Inhoud: 16 parkgebieden waarvan 4 startgebieden, 52 groene gebieden bestaande uit eetkiosken, speeltuinen, toiletten en rivieren, 4 verschillende dierenverblijven voor 4 types beren: ijsberen, Gobiberen, Pandas en Koala's, 12 verschillende dierengebieden voor de 4 types beren, 16 berenstandbeelden (punten), 30 opdrachten (voor het gevorderden-spel) en 1 voorraadtableau. 

Op de voorraadtableau komen de groene verblijven, dierenverblijven en dierengebieden. Afhankelijk van het aantal spelers verdwijnen er enkele groene gebieden, dierenverblijven en berenstandbeelden. De dierengebieden worden altijd allemaal gebruikt. 
Elke spelers krijgt een parkgebied met ingang (startgebied). De overige parkgebieden (zonder ingang) worden als 2 open stapels van elk 6 tegels geplaatst naast de voorraadtableau. 

Het doel is om je parkgebied zo nauwkeurig mogelijk vol te leggen (alles moet vol liggen, behalve de kuil op het parkgebied). Je speelt tot  speler zijn 4 parkgebieden (je eerste parkgebied kun je namelijk uitbreiden tot maximum 4) vol gelegd heeft. De waarden op de tegels spelen een zeer belangrijke rol bij het verdelen van de eindscore aan de spelers. 

Spelen maar!

Voor het beginnen van het spel, kies je een startspeler, die ontvangt het toilet. De speler links van hem de speeltuin, de speler daarna ook een speeltuin en de laatste speler een kiosk. Voor het gevorderden spel kiest men samen 3 van de 10 soorten opdrachten (dit kan willekeurig of strategisch). Van elke soort opdracht zijn er 3 waarden in het spel, leg de hoogste waarden vanboven en de laagste vanonder.

Elke beurt bestaat uit drie fasen:

 • Een tegel leggen: je moet steeds een tegel leggen. Waarbij je de volgende regels in acht moet nemen: 
  • Je mag er minimum maar ook maximum 1 leggen. Heb je meer tegels in je voorraad moet je kiezen welke je legt. Heb je er gene, moet je passen. Dan mag je een groen gebied naar keuze nemen. Je beurt stopt hierna direct. Je mag niet meer bouwen, noch symbolen uitvoeren, noch berenstandbeelden plaatsen.
  • Je mag de kuil niet bedekken. Hierop komt je berenstandbeeld als je parkgebied vol ligt.
  • Je mag niet over de rand van je parkgebied gaan of je tegel deels of volledig over een andere tegel leggen.
  • Je tegel MOET ALTIJD GRENZEN aan een andere tegel die er al ligt (behalve de eerste natuurliijk).
 • De symbolen afhandelen. Elk symbool zorgt ervoor dat je een actie kunt uitvoeren. De groene kruiwagen zorgt voor een extra groene tegel in je voorraad, de witte cementwagen voor een dierenverblijf en de oranje graafmachine voor een dierengebied. Met de bouwploeg mag je een extra parkgebied aanleggen (maximum 4).
  • Er is geen beperking aan aantal tegels in de voorraad.
  • Meerdere acties tegelijk uitvoeren omdat je ze met 1 tegel bedekt mag dus wel.
 • Een berenstandbeeld zetten. De speler controleert of het parkgebied is afgebouwd. Dit betekent dat alles van dat parkgebied bezet is met uitzondering van de kuil. Is dit het geval, dan mag je een berenstandbeeld nemen (bij voorkeur die met de hoogste waarde) en deze mag je zetten op de kuil van je juist afgebouwde parkgebied. Indien je meerdere parkgebieden tegelijk afbouwt met één tegel, mag je meerdere berenstandbeelden nemen.

Indien je het gevorderden spel speelt, komt hier nog een vierde fase achter: 

 • Volbreng een berenopdracht! Indien je 1 of meerdere opdrachten voldoet, neem dan de bovenste tegel van de juiste stapel. Je mag slechts 1 tegel van elke soort voor je liggen hebben. De punten op deze tegels tellen op het einde van het spel mee voor je eindscore.

 

Als 1 iemand al zijn vier parkgebieden volgelegd heeft, eindigt het spel nadat iedereen nog 1 beurt heeft gespeeld. Daarna worden de punten geteld. In ons voorbeeld hebben we de volgende punten voor de linkse persoon: 

 • Berenstandbeelden: 10+12+14+6 = 42
 • Koalaberen (verblijven + gebieden): 6+2+8 =16
 • Gobiberen: 2
 • Pandaberen: 4+6+7=17
 • Ijsberen: 4+7 = 11

Samen komt dit dus op 88 punten en maakt dat dit berenpark gewonnen is!

Wat vinden wij?

Het een leuk familiespel, dat je op verschillende niveau's kan spelen. De handleiding en het speldoel is lekker simpel, wat het toegankelijk maakt voor het grote publiek. Er zijn geen onduidelijkheden of verwarringen mogelijk. 

Wat me wel direct opviel bij de start van het spel was dat de spelmaker Koala's catalogeerde onder de beren met een mopje "iedereen vindt koala's leuk dus plaatsen we ze er maar bij". Wel, laten we het erover eens zijn, dit is de meest originele manier om gebrek aan inspiratie te verantwoorden :-D

Na het lezen van de handleiding was ik wel wat sceptisch over dit spel. Het leek mij nogal een simpele vorm van tetrisblokken leggen. Het eerste spelletje bracht daar wel verandering in. Het werd al snel duidelijk dat er wel wat meer achter zat dan enkel de blokjes leggen. Je moet meer dan 1 zet vooruit denken en ook goed uitdenken zodat je zo min mogelijk groene zones hebt. Het gaat erom om zoveel mogelijk punten te hebben en niet zo'n mooi mogelijk bord te hebben, wat het verschil maakt met bijvoorbeeld een ander tetris look-a-like spel: patchwork. Persoonlijk vond ik de opdrachten wel een meerwaarde in het spel en zou ik de voorgestelde suggestie (van 3 opdrachten) direct wel toepassen bij het eerste spel om het wat uitdagender te maken.