Doorslaan met Conex

18 november 2017

Hoe abstracter hoe zotter?! Zeker weten!

Conex is een geschift kaartspel, niet zomaar een normaal kaartspel waarbij iedereen op een hoopje zijn kaartje aflegt. Maar met Conex maak je constructies, maak je een abstract kunstwerk! Haba is stilletjesaan zijn gamma aan het uitbreiden in de spelen voor volwassenen en ze zjn goed bezig! 

Unboxing en speldoel

Inhoud: 52 kaarten, 2 actiestenen (2x en bliksem), 1 symbooldobbelsteen, 4 spelersmarkers in 4 kleuren en 1 startspelerkaart.

Het puntenbord wordt in het midden gelegd en is tevens ook het startbord om aan te leggen. Iedereen legt zijn spelersmarker op het startpunt van het puntenbord. Tevens krijgt elke speler 5 kaarten en houdt die gedekt in de hand. 

Het speelbord wordt beperkt tot de afmetingen van de speelruimte. Speel je op een kleine of grote tafel bepaalt dat de randen van je speelbord. Speel je op de grond, heb je meer ruimte.

Spelen maar!

Als het aan jouw beurt is, heb je twee opties: 

 • een kaart uit je hand leggen: hierbij voer je alle acties uit die op de kaart staat, waarna je het gewonnen aantal punten op het puntenbord vooruit zet.
 • twee kaarten uit de afneemstapel trekken en in je hand nemen: dit doe je als je geen (goeie) kaarten meer hebt. 

Daarna is het aan de volgende speler.

Voor het beginnen van het spel, nemen we best nog even de drie types kaarten door:

 • Gewone kaarten met 1 kleur en hoekjes of zijkanten in andere kleuren: je mag enkel de CONEX-hoek OP de kaart van dezelfde kleur als die van je conexhoek leggen: met de zijden op elkaar. Daarbij moet je de volgende regels in acht nemen: de kaart mag alleen de andere kaarten raken via die hoek(en). Moest het in uitzonderlijke omstandigheden lukken om je kaart te leggen en twee hoeken tegelijk perfect te matchen - hoewel we dat betwijfelen, na tientallen keren spelen nooit tegengekomen - mag dat uiteraard ook. Je mag ook nooit een andere conex-hoek half bedekken of raken. Je moet binnen het afgesproken veld blijven.
 • Plus 2-kaarten: indien er reeds een plus 2 kaart op tafel legt en jij legt er een 2de kaart op, krijg je automatisch de waarde van de hoek je die gelegd hebt + 2 punten. De persoon die de plus 2 kaart legt, krijgt echter geen extra punten.
 • Kaarten met een dobbelsteen: nadat je de punten geint hebt van je conex-kaart, smijt je met de dobbelsteen. Dit kan vier zaken opleveren: 
  • 1 extra kaart trekken
  • 2 extra kaarten trekken 
  • neem de bliksemster.
   Hiermee kun je een kaart op het spelbord wegnemen, indien er nog geen kaart bovenop ligt. Tevens moeten alle tegenspelers één van hun kaarten onder de aflegstapel leggen. Wie geen kaarten meer heeft, kan ook geeneen afleggen. 
  • neem de 2x-ster.
   Hiermee kun je je puntenaantal verdubbelen in die ronde. Als je een kaart legt, kun je deze ster erop leggen om je punten te verdubbelen. 

Ter info: de sterren (bliksem en 2x) mag je pas de volgende ronde gebruiken. Je kan hem ook opsparen. Eens gebruikt, leg je de ster terug in de pot naast de aftrekstapel conexkaarten.

Het spel eindigt als 1 van de spelers op het eindveld van het scorebord terecht komt. Daarna wordt er nog een ronde gespeeld, wie dan de meeste punten heeft, is de winnaar.

Wat vinden wij?

In 1 woord : verrassend! Ik vond het vernieuwend: het niet zomaar afleggen van kaarten op een stapeltje of voor je neer, leek mij een leuke wending. Het spel is helemaal niet complex, en je moet uiteraard wel een beetje de goeie kaarten trekken, maar het lijkt ons een leuk spel om met vrienden te spelen op een gezellige avond! 

Het spel past wel goed in het rijtje van logische, abstracte spelen die de laatste tijd toch wel meer en meer aan populariteit inwinnen. 
Vanaf 8 jaar kan het spel gespeeld worden met 2 tot 4 spelers, en je doet er maximum een twintig minuutjes over om het spel te spelen. Het spelletje is niet groot - handig voor in de valies - maar heeft toch wel wat plaats nodig om te spelen. Rond je bord op restaurant is niet echt een optie dus, maar niet te min, wel een leuk luchtig kaartspel !