Codenames in Duet

08 december 2017

Codenames van White Goblin heeft hoge toppen geschoren bij het algemene publiek en is nog steeds een verkooptopper! Niet alleen was het spel vernieuwend, verslavend en een snel-speler maar we waren ook helemaal weg van het concept!

Nu is de opvolger daar: Codenames Duet! Nieuwe woorden, een nieuw spelconcept (véél leuker met 2 personen) waarin je eigenlijk cooperatief tegen het spel speelt! Hoe?! Woorden raden tegen het spel zeg je? Jup! zo is het! 
Getest en goedgekeurd!

Unboxing en speldoel

In de doos: wederom een tweehonderdtal codenamen (kaartjes met een woord op), een honderdtal sleutelkaarten met een staandertje, 15 groene geheim agenten, 11 tijdfiches (kun je vergelijken met de onschuldigen in de eerste codenames) en 1 huurmoordenaar. Daarbovenop krijg je nog een missie-kaart en de spelregels.

Het doel van het spel is om alle 15 woorden op beide kanten van de sleutelkaarten te raden. Zijn alle woorden afgedekt terwijl er nog tijdfiches over zijn? Dan ben je GEWONNEN! Speel gerust zoveel spelletjes als je wil, kies eventueel elke keer een ander aantal tijdfiches en hou de score bij op je missiekaart! In welke steden kan jij jouw missie volbrengen? 

Spelen maar!

Als startopstelling haal je 25 codenamen uit de doos en leg je die in een raster van 5 op 5 (zie foto 1), leg ook 9 tijdfiches klaar naast het raster. Je neemt 1 sleutelkaart en steekt deze met willekeurige kant naar beneden in de houder (foto 2). 
Team 1 zit aan de ene kant van de tafel, team 2 aan de andere kant. Jullie spelen SAMEN tegen het spel! De sleutelkaart geeft aan welke woorden het team aan de overkant moet raden en waarover jouw team aanwijzigingen moet geven.
Je merkt dat hier de sleutelkaart dubbel geprint is en aan elke kant 9 woorden in het groen (groene spionen) staan. Elk team moet de deze groene woorden aan de andere kant (die hij niet ziet) van de sleutelkaart raden. Je moet met de beide teams samen 15 woorden raden (en bedekken met groene spionnen). Met andere woorden, er zijn 3 woorden aan beide kanten van de sleutelkaart groen.
De woorden in het zwart zijn de 'moordenaars', raadt één van beide teams zo'n woord, is het spel afgelopen en ben je tegen het spel verloren. Let op: De moordenaars (zwart woorden) van jouw team, kunnen even goed spionnen of onschuldigen (omstaanders) aan het andere team zijn.
Nieuw tov de originele codenames zijn ook de tijdfiches: standaard begin je met 9 tijdfiches. 

Hoe geef je een aanwijziging? Dat is nu het leuke gedeelte. Het is de bedoeling dat je een aanwijzing van één woord bedenkt die te maken heeft met 1 of meerdere codenamen. Je zegt deze hardop en vervolgens geef je aan voor hoeveel codenamen deze aanwijzing bedoeld is. Bijvoorbeeld in bijhorende foto's kan het hoofd van het getoonde team "Vliegongeval, 2" luidop zeggen. Dit heeft verband met 'Zeppelin' en 'Mist'. Of "Vogelverschrikker, 2", wat dan weer verwijst vogels ('specht') die moeten weggejaagd worden op het land ('akker'). Het team aan de overkant moet na elk van deze aanwijzingen de woorden proberen te raden. Men moet 1x raden, maar je mag zoveel keer raden als je wil zolang je het vorige woord juist was. Als je een woord geraden hebt, heb je vier opties: 

  • Yes! Het woord dat je geraden hebt, stond in het groen op je partners kant van de sleutelkaart. Dat betekent dat jij op dit woord een groene spionkaart mag leggen. Let erop dat de spion recht ligt voor degene die geraden heeft. Dat maakt het spel duidelijker naar het einde toe. Je mag hierna ook nog eens opnieuw raden. 
  • *mwamwamwaaaaaa*! Het woord dat je geraden hebt, stond in het zwart op je partners kant van de sleutelkaart. Dat betekent dat jullie onmiddelijk - sito presto het spel verloren hebben. Beter luck next time! 
  • Oeps! Het woord dat je geraden hebt, stond in het beige op je partners kant van de sleutelkaart. Nu leg je een tijdsfiche uit de voorraad op dit woord. Je partner zorgt ervoor dat het pijltje op de tijdsfiche wijst naar het team (of de persoon) die mis geraden heeft. Bedek het woord niet, het kan nog steeds een woord zijn dat je partner moet raden. Doordat jij gemist bent, is het nu deze beurt ten einde. Je wisselt hierna van rol: de andere geeft aanwijzingen. 

Je mag blijven raden tot je ofwel mist (beige of zwarte woorden aanduidt) ofwel teveel moet gokken en beslist om te passen. Als je past, neem je een tijdfiche uit de voorraad en legt die omgekeerd voor je neer. Met andere woorden. Elke keer als de beurt ten einde is, en iemand anders aanwijzingen moet geven, wordt er een tijdsfiche ingezet. Werk je met 9 tijdsfiches, heb je dus samen 9 beurten

Je verliest het spel als één van jullie twee de moordenaars in het spel aanwijzen OF als je niet alle 15 woorden gevonden hebt, vooralleer de beurten ten einde zijn. 

Goeie tip: als je moet raden is alleen de andere kant van de sleutel belangrijk. De woorden die je partner wil dat jij raadt, kunnen aan jouw kant groen, beige of zelfs zwart zijn. Je moet je dus richten op de woorden en niet naar jouw kant van de sleutel kijken!

Extra in de doos zit ook een missieblok. Per teamsamenstelling kun je proberen om de missies in bepaalde steden te volbrengen: bijvoorbeeld voor Dubai dien je met 7 tijdsfiches te werken, waarbij je maar 5 fouten mag maken. Met andere woorden: je mag slechts 5 onschuldigen aanwijzen. De overige twee fiches mogen gebruikt worden om de beurt vrijwillig te beeindigen (passen). Onschuldigen mogen ook altijd gebruikt worden als 'pas'-tijdsfiche. 

Wat vinden wij?

Huilen met dikke tranen hebben we gedaan toen we beseften dat we codenames niet konden spelen met ons twee! Echter, daar is nu een oplossing voor: Codenames Duet, speciaal gemaakt voor 2 personen!
Zoals al vermeld, is Codenames Duet een cooperatief spel en in tegenstelling tot de orignele codenames vonden we het spel helaas minder spannend. Het spelconcept is echter des te leuker bij codenames Duet. Het is niet alleen moeilijker maar ook chaotischer. Denk maar aan situaties waarin jij een woord raadt, die op jouw sleutelkaart zwart is, maar op de kaart van je partner groen is! Het is gewoon erg fijn dat er een variant is bijgekomen om met 2 te spelen. 

We blijven erbij dat het spel superleuk is om te spelen, gelijk welke twee varianten! Het breidt je woordenschat en je kennis uit, op een manier waarop trivial pursuit soms nog een puntje aan kan zuigen! 

Top is hiernaast ook dat codenames Duet ook kan gebruikt worden als uitbreiding met Codenames!! Het zijn allemaal andere woorden die op de codekaartjes staan! Mix and Match en je hebt nog meer gekke combinaties die je op je bord kan leggen!  Het spel kan hiernaast ook gespeeld worden met meerdere personen. In plaats van de zwakke uitbreidingskaarten (met 10 of 20 kaartjes in een zakje), heb je nu een volledige uitbreidingsset! De dikke Van Dale heeft er niks aan!

Wat we van de missieblok vonden, zijn we nog niet aan uit. Zelf vind ik het maar een flauw verlengsel van het spel, een beetje zoals 'we hebben het nog niet anders genoeg gemaakt, wacht... even denken... ja een missieblok'... Maar dat doet niks af aan het feit dat het spel heel tof in elkaar zit en je het vast en zeker tientallen keren zult bovenhalen!