Time for 2: speel een spel met 2 personen!

01 februari 2018

Rush Rush Rush... We leven van werk naar opvang, naar huishoudklusjes en maken amper tijd voor onszelf of om puur te genieten! Laten we samen genieten van elkaar, tijd maken met en voor elkaar en ... met valentijn in het vooruitzicht: elkaar verrassen! Geef elkaar een spel cadeau en geniet van de effectieve tijd samen! 
Welke spelletjes zijn superfijn met twee personen? Laten we ze even voor jullie op een rijtje zetten...

Codenames Duet: ontdek elkaar als geheime spionnen!

Wat brengt nu meer spanning dan een geheime missie? Codenames Duet is het perfecte spanningsvormende spel voor detectives in wording! 

Het spel heeft als doel om alle 15 spionnen te ontmaskeren. In het spel zijn de spionnen 'woorden'. Jij moet dus samen met je partner 15 woorden raden. Elk heb je 9 woorden te raden (dus er zijn 3 gemeenschappelijke woorden). Heb je samen alle woorden geraden terwijl er nog tijdsfiches over zijn? Dan heb je je missie tot een goed einde gebracht. Dan ben je GEWONNEN! Speel gerust zoveel spelletjes als je wil, kies eventueel elke keer een ander aantal tijdfiches en hou de score bij op je missiekaart! Hoe goed zijn jouw spionactiviteiten? 

Het spel zit leuk in elkaar en je speelt samen tegen het spel, wat het samenhorigheidsgevoel groter maakt op valentijnsavond! Kleed je op in ware James Bond stijl met de cocktail in de hand: shaken not stirred!

Uitgebreide uitleg in onze review van Codenames. Het spel zelf kun je hier terugvinden.

Majesty : meer pit en doordenkertjes

Majesty is een gezelschapspel voor 2 tot 4 spelers. Je bouwt je eigen vorstendom uit en laat je gebouwen zoveel mogelijk opbrengen door de juiste personages te kiezen. Je kies om beurt een personage en plaatst deze in het juiste gebouw. Zo probeer je zoveel mogelijk goudstukken, punten en verschillende personages voor je gebouwne te verzamelen. In dit spel kun je elkaar ook aanvallen met je ridders of verdedigen met behulp van de ridders in je wachttoren.

Het spel is uitvoerd in een dubbel spelvariant: een A en B-kant van de gebouwkaarten. De A-kant is iets makkelijker en wordt dus aangeraden om te gebruiken in het begin. Majesty is een licht familiespel met een hoge herspeelwaarde. De eenvoudige regels en de weinige inspanning bij klaarzetten en onthouden van de spelregels, zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor iedereen. Voor de hard-core gamer zorgt dit spel dan weer voor een leuke afsluiter, want makkelijke spelregels, betekent uiteraard niet hersenloos spelen! Ideaal voor een avondje plezier, zeker ook met 2!

Een uitgebreide speluitleg kun je vinden op het volgende youtube-fimpje en het spel zelf kun je hier terugvinden.

Level 8: rummikub in een nieuw kaartspel-jasje!

Ook een fervente rummikub-speler bij jullie thuis? Dan is het kaartspel level 8 zeker iets voor jou! 
In plaats van - zoals in het populaire spel - blokjes af te leggen, moet je met met level 8 rekening houden met je huidige 'level' om te mogen starten. Met tien kaarten in de hand begint het spel waarop je net als bij Rummikub combinaties moet maken van rijtjes: zelfde kleur oplopend of verschillende kleuren van hetzelfde getal.
Het eerste level die je moet behalen is "twee sets van drie opeenvolgende kaarten" afleggen. Het is de bedoeling zo snel mogelijk je level-quota te halen en daarna al je kaarten kwijt te spelen. Lukt dat, ga je een level de lucht in! De startopdrachten worden telkens moeilijker. De eerste die level 8 bereikt, is gewonnen!

Wij vonden het een heel fijn spel om te spelen. Voornamelijk omdat het een zeer lage instapdrempel heeft, iedereen kent namelijk rummicab. Het kleine doosje is makkelijk mee te nemen en is toch fijn om te spelen. Er zijn twee moeilijkheidsvarianten qua levels (voor en achterkant) en ook enkele leuke 'pestkaarten' in het spel. Kortom, perfect voor een luchtige avond met een goed glas wijn!

Level 8 kun je hier terugvinden. Er bestaat echter ook een 'master-variant', dewelke nog wat meer uitdaging geeft.

Qwinto: do-do-dobbelen!

Iedere speler moet op zijn scoreblad zoveel mogelijk getallen invullen en elk van de drie rijen: paars, geel en oranje. Hoe meer getallen je per rij hebt ingevuld, des te meer punten je krijgt. Daarnaast krijg je een bonus wanneer je alle drie de velden van een kolom ook getallen ingevuld hebt.

Met een scoreblok in de hand (iedereen eentje) waarop telkens drie rijen (in een ander kleur) met 9 vakjes zijn, starten we het spel. De startspeler kiest hoeveel dobbelstenen hij gebruikt en welke kleur(en). Na de worp (er is 1 herkansing) telt hij het resultaat op van alle gegooide dobbelstenen. Daarna mogen alle spelers kiezen waar ze dit getal invullen. Let op: dit kan echter enkel op één van de kleuren van de gegooide dobbelstenen. Maw: smeet de startspeler slechts met paars en geel, dan mag dit deze som niet ingevuld worden in de oranje rij. 
Er zijn enkele regels bij het invullen: van links naar rechts moet de rij oplopen, van laag naar hoog dus. Men mag vakjes openlaten en zijn eerste som bijvoorbeeld helemaal rechts plaatsen of in het midden. Kan je de som niet plaatsen omdat vorige regel in het gedrang komt (door geen vrije vakjes op die plaats), is dit een mislukte worp en krijg je daarvoor 5 strafpunten. Daarnaast moet elke kolom (verticaal) bevatten uit verschillende getallen. 

Qwinto eindigt wanneer één speler twee rijen volledig ingevuld heeft of een speler 4 mislukte worpen heeft gegooid. Dan worden alle punten opgeteld: je krijgt 1 punt voor elk ingevuld veld, tenzij je de rij volledig ingevuld hebt, dan krijg je de punten van het veld uiterst rechts in de rij! Ook voor elke volledige kolom krijg je de punten het getal in de bonus-vijfhoek van die kolom. Degene met de meeste punten is uiteraard de winnaar van het spel.

Qwinto is een luchtig, kort spel waarbij toch meer tactiek bij te kijken komt, dan je aanvankelijk zou denken. Tactisch plaatsen van je getallen is zeker een must hier! 
Net als andere dobbelspelletjes, werkt Qwinto met een grote pak geluk!  Heb jij meer geluk in de liefde dan het spel, om omgekeerd? 

Het qwinto spel vind je hier.

Niet gevonden wat je zocht?

Tussen onze honderden spelletjes vind je vast je ding wel! Sorteer met de filters aan de linkerkant op aantal personen, op merknaam, categorie (vergeet zeker ook niet de tease & please afdeling) of duurtijd! 

Go go go!