REVIEW: Outlaws Last man Standing

08 oktober 2019

Buckle up cowboy en reis met dit spel naar het wilde westen, waar een kleine fout het verschil kan maken tussen leven en sterven. Probeer met jouw karakters de andere speler op de knieën te krijgen, want this town ain’t big enough for the both of us.

Dit spel is maar liefst op 3 manieren te winnen (of te verliezen uiteraard).
Kies jij voor the good, the bad or the ugly way?

Het spelverloop

Elke speler krijgt de controle over een straat met 10 verschillende karakters die hem bijstaan om zijn gouverneurskandidaat naar de top te leiden. Daarnaast krijg je vanaf het begin ook de voorwerpen die je bij deze queeste kunnen helpen: een kogel, handboeien en 3 krantenkoppen, want zeg nu zelf: de pers kan ook een vernietigend effect hebben op de verkiezingen.

8 van de karakters worden in een line-up gezet tegenover de 8 gekozen karakters van de tegenspeler. Ze staan met de ruggen naar elkaar gedraaid zodat het niet duidelijk is wie je voor je hebt. Tussen deze 2 lijnen karakters liggen de voorwerp tokens. De overgebleven tokens vormen de reserve.

De 2 overgebleven karakters rusten even uit in de saloon: ze worden zichtbaar aan de kant gelegd.
De gouverneur kan in tijden van verkiezingen nooit op zijn lauweren rusten en mag niet in de saloon geplaats worden.

Spelers zijn om de beurt aan zet, tijdens een beurt mag je 2 acties doen.
Deze zijn:

Verplaatsen

Je mag 2 van je karakters uit de straat nemen en van plaats verwisselen dit mag je ook achter je rug of onder tafel doen.
Je kan ook een karakter uit je saloon op deze manier in de straat krijgen. Dan neem je 2 karakters uit de straat en één uit de saloon.

Naar een token kijken
Draai het karakter om dat voor de token ligt die je wilt bekijken. Bekijk de token zonder dat je tegenspeler deze kan zien. Daarna mag je het karakter terug omdraaien.

Een token nemen
Draai het karakter om dat voor de token ligt die je wilt nemen. Noem de identiteit van de fiche die je wil nemen. Draai de fiche om zodat je tegenstander deze kan zien. Indien de fiche overeenkomt met jouw voorspelling, mag je de fiche nemen.

Opgelet niet iedereen kan alle tokens nemen! Mis geraden? De token wordt gedekt terug gelegd. Draai je karakter terug om.

Het spel winnen ?

Afhankelijk van welk karakter je in die ronde bent, kun je het spel op een andere manier winnen: 

  • The good: Gouverneur : Wanneer je meer stemmen hebt dan de tegenstander kan je met de gouverneur de gouverneurs token nemen en zo het spel winnen. Probeer dus de gouverneur voor die token te krijgen!
  • The bad: Huurmoordenaar: Na het tonen van de huurmoordenaar moet je een kogel token kunnen afleggen. Daarna mag je het karakter tegenover hem omdraaien. Is het de gouverneur, heb je gewonnen! Zo niet is je moordaanslag mislukt. Je mag de karakters dan gewoon terug omdraaien en gaat het spel verder.
  • The ugly: Sheriff: Leg een handboei token af. Kondig aan dat je de huurmoordenaar wil arresteren. Draai het karakter tegenover je om. Is het de huurmoordenaar? Dan heb je het spel gewonnen, de tegenstander moet zich immer terug trekken uit de verkiezingen door het gelekte schandaal.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van ondersteunende karaktereigenschappen

Onze mening

De spanning bouwt zich snel op in deze tweespeler mindgame, want wie als eerste de trekker overhaalt tijdens showdown is niet noodzakelijk de winnaar. Naar het verkeerde karakter schieten verspilt niet enkel je kostbare kogels, maar je verliest er ook je dekmantel mee. Een arrestatie en verlies loert om de hoek.

Dit spel is zo moeilijk als je het zelf maakt. Zit je met 2 redelijk paranoïde spelers tegenover elkaar die het op veilig willen spelen, dan kom je ook weinig nuttigs te weten over hun karakters. Het is een spel dat gemakkelijk aangeleerd wordt, maar dat erg meeslepend kan zijn en een hoop bluf en deductie vergt om het tot een goed einde te brengen.

De geschatte speeltijd is 15 minuten, wat het een ideaal spel maakt om tussendoor te spelen. Of het biedt je de mogelijkheid om revanche te nemen.