Tips & Tricks

 

Hallo, mijn naam is Ilo en ik ben het Neverland-eflje! Heb jij een technische vraag voor mij?
Vind je je vraag niet direct terug? Stuur gerust een mailtje naar info@neverland.be.

Wat is FPV?

FPV betekent First Person View. Dit betekent dat het lijkt alsof jij op je auto, vliegtuig, helicopter of drone zit, op de locatie van de camera. Je kunt met behulp van een scherm of zelfs met een videobril meevolgen welke bewegingen jouw radiobestuurd voertuig maakt.

Wat is het verschil tussen Brushed motor en Brushless motor?

Een brushed motor is een electromotor met koolborstels en een brushless motor is een electromotor zonder koolborstels. 

Bij een electromotor zonder koolborstels wordt gebruikt gemaakt van windingen aan de buitenkant en magneten op de draaiende kern. Hierdoor vermijdt je de slijtage en de vonkvorming die standaard een probleem vormen bij brushed motoren. De levensduur van brushless motoren is hierdoor langer. Brushless motoren kunnen ook hogere snelheden aan en worden hierdoor standaard gebruikt in de snellere modellen.

Hoe kun je een brushed motor herkennen? Deze motoren hebben altijd twee kabels en zijn meestal uitgerust met een open behuizing voor betere koeling. Hierdoor kan er af en toe vuil in de motor raken of steentjes waardoor de kooltjes ook kunnen afbreken.
Een brushless motor herken je dan weer door de drie kabels aangesloten aan de motor en deze zijn normaal gesloten van behuizing.
 

RTF versus BNF

RTF staat voor Ready To Fly! Wat u koopt in de doos is compleet met afstandsbediening en toestel. Indien het een BNF toestel is (dit staat voor Bind And Fly), dient u nog een zender aan te schaffen. Deze zit dus niet in de doos.

Indien u een aparte afstandbediening (zender) aanschaft met een BNF toestel, kunt u deze gebruiken met meerdere toestellen. Er kunnen verschillende modellen in opgeslagen worden. U selecteert gewoon het model waarmee u wilt vliegen en de zender opent het profiel met alle juiste instellingen waardoor u niets meer dient aan te passen om te starten.

Kies ik beter voor een wagen op batterijen of brandstof?

Allereerst moet je weten waar je wilt gaan rijden: off road of on-road? Vlak strand, bos of duinen? Afhankelijk van die keuze weet je al welk type wagen je dient te kiezen: een baan-wagen, een ruige Off-road buggy of een tussenslag.

De rijervaring is compleet anders indien je voor een auto met batterijen gaat of voor een auto met 2-takt of nitro.

Indien je kiest voor Nitro, kies je voor de hobby van het 'sleutelen'. Je regelt graag brandstofmotoren af, je maakt al eens graag je handen vuil en je zoekt je weg in de ideale overgang tussen brandstoftoevoer en luchttoevoer. Bij Neverland kun je de juiste begeleiding krijgen om je auto juist af te regelen, in te stellen en de onderhouden.

Indien je kiest voor 2-takt (Benzine + 2 takt olie mengeling), kies je meestal ook voor een grotere wagen, daar deze motoren standaard grotere afmetingen hebben. Het afregelen van een 2-takt motor is eenvoudiger en ook makkelijker dan het afregelen van een Nitro-wagen. Je dient hier rekening te houden dat je een grote plaats moet hebben om te rijden.

Indien je kiest voor batterijen, kies je voornamelijk voor de rij-ervaring en minder sleutelwerk! Je dient enkel je auto nadien te kuisen (niet vergeten!) en je batterijen op te laden na gebruik. Voor de rest ben je klaar om gas te geven!

Hoe plaats/vervang ik een servo op een boot/auto?

Verwijder de oude servo. Monteer de nieuwe met behulp van de vijzen op de plek van de vorige. Plaats de servofiche in de ontvanger, let hierbij goed op dat je geen kortsluiting maakt door de fiche omgekeerd te plaatsen in de ontvanger. Bekijk de kleuren van de vorige servo als referentie. 
In 99% van de gevallen kun je ervan uitgaan dat de zwart kabel aan de buitenkant van de ontvanger dient geplaatst te worden. Tot nu toe heb je servoarm nog niet gemonteerd. 
Nu plaats je de wagen onder spanning (zender aansteken, TRIM op nul zetten van de zender, batterij in de wagen plaatsen en wagen aanzetten) en wacht je tot de servo zijn nulpunt gevonden heeft (hij zal normaal wat verdraaien en daarna stilstaan). Hierna plaats je de servoarm (zorg dat de wielen of het roer kaarsrecht staan!) op de servo. Als deze erop staat, best de wagen weer uitzetten (batterij loskoppelen of wagen uitzetten met de aan-uitknop) voor het vastdraaien van de servoarm op de servo met de vijs (om geen overbelasting te creëeren). Nu kun je rijden! 

Wist je dat je een servo kunt testen?

Of u nu een analoge of digitale servo heeft, dat speelt helemaal geen rol voor een servotester! 
Je sluit een batterij aan (4.8-6V) en sluit een servo erop aan. Onderstaand model kan tot 3 servo's tegelijk bedienen. Je hebt 3 modes: 
1. Manueel verdraaien van de servo met de draaiknop
2. Alle servo's op hun nulpunt zetten (tip: superhandig om uw servo's aan te sluiten in uw toestel! )
3. Pulserend van uiterst tegenwijzersin naar uiterst wijzersin. 
Uiteraard reageert elke servo gelijk.

Er bestaan ook een digitaal model waarbij je effectief de draaistand kan digitaal aflezen. Op dit model kunt u dan 4 servo's tegelijk aansluiten.

Lijmvlekken vermijden op je ramen?

Wist je dat je helemaal niet moet sukkelen met vuile lijmvlekken op je ramen? 
Met Micro Kristal Klear trekt de witte lijm gewoon mooi doorzichtig weg en voorkom je lijmresten op de pasgeplaatste ramen van je model. 
Micro Kristal Klear is niet enkel handig voor het vastlijmen van doorzichtig plastic maar ook superhandig voor het creëeren van zeer kleine raampjes. Met een tandenstokertje in de lijm te dippen en in de kleine opening waar normaal het raampje zou moeten komen wrijven: zo maak je een perfect mini-raampje in je model!

Hoe verdun je je verf voor een airbrushpistool?

De dikte van de verf bij airbrush spuiten is zeer bepalend voor een mooi resultaat. Soms is de standaard verhouding (2/3de verf, 1/3de verdunning) niet altijd toepasbaar bij het verdunnen. Meeste mensen doen het 'op het gevoel'... Helaas komt gevoel maar met ervaring... 
Welk 'gevoel' moet je nu hebben? Een klein trucje: Vul een potje met halfvolle melk en zet daarnaast je potje verdunde verf, neem twee penselen en doop deze beiden in de potjes. Hef ze tegelijk eruit op. De melk moet even snel van het penseel lopen als je verf! 
Vergis je daarna niet met het verkeerde glas uit te drinken 

 

Wat is een brain diff?

Een diff of differentieel is een combinatie van tandwielen die ervoor zorgt dat je ene wiel (aan de binnenbocht) een kleinere snelheid kan nemen dan je andere wiel (aan de buitenbocht). Heb je dit niet dan wringt uw binnenste wiel hard met twee nadelen: moeilijker te besturen en grotere slijtage van de banden. Dat willen we natuurlijk niet! Ook niet bij onze RC. Daarom heeft ook een RC auto een differentieel, sommige soms 3: een middendiff, voordiff en achterdiff.

ARRMA is vorig jaar met een speciaal DIFF gekomen: een diff BRAIN. Het woord zegt het zelf al: het is een intelligent differentieel! 
Via een knopje op je zender kun je de differentiëlen op vier manieren instellen: op zijn brugs gezegd "gaze geven" of topsnelheid (blast), driften, wheelie of meer op kracht of zelfs climb om als een crawler op rotsen te kruipen! Dit allemaal in 1 en zelfs terwijl je aan het rijden bent kun je switchen! Deze differentieel kom je tegen in een Fazon, de Nero6S en Nero Big Rock!